V posledním desetiletí došlo v Praze k výraznému růstu cen bytů v blízkosti stanic metra. Analýza #Metroindex od Hypox.cz a Dataligence ukazuje, že ceny bytů do 500 metrů od stanice metra se zvýšily o stovky procent. Zatímco před deseti lety jste si mohli koupit byt v téměř celé Praze za méně než 100 000 Kč/m², dnes se takové ceny vyskytují jen zřídka.

Největší nárůst zaznamenaly Holešovice a Zličín

Největší cenový skok byl zaznamenán u stanice Nádraží Holešovice, kde se ceny vyšplhaly z původních 41 461 Kč/m² v roce 2014 na 141 340 Kč/m² v roce 2024, což znamená nárůst o 241 %. K podobnému růstu došlo i u stanic Zličín, Invalidovna a Černý Most, kde se ceny rovněž více než ztrojnásobily.

Hlavním důvodem tohoto růstu jsou nové developerské projekty, které přinesly více novostaveb do těchto lokalit a tím zvýšily ceny nemovitostí. To zvedlo hodnotu bydlení v dříve méně atraktivních oblastech.

Kde jsou nejdražší a nejlevnější byty?

Pro ty, kteří hledají bydlení u metra a chtějí být blízko centra Prahy, jsou ceny nyní velmi vysoké. Stanice jako Staroměstská, Hlavní nádraží nebo Malostranská se pohybují nad 200 000 Kč/m². V roce 2014 zde ceny dosahovaly přibližně poloviny této hodnoty – například Staroměstská měla tehdy ceny kolem 117 603 Kč/m².

Dnes se ceny pod hranici 100 000 Kč/m² objevují pouze u stanic Roztyly a Letňany, kde se průměrné ceny pohybují kolem 92 671 Kč/m² a 97 400 Kč/m².

Jak se vyvíjely ceny na jednotlivých linkách metra?

Růst cen není rovnoměrný na všech linkách. Na lince A vedla v růstu Hradčanská s nárůstem o 185 %, z původních 59 942 Kč/m² na současných 170 983 Kč/m². Na lince B vynikly Zličín a Invalidovna s růstem o 206 %, zatímco na lince C dosáhlo největšího skoku Nádraží Holešovice s nárůstem o 241 %.

I když ceny prudce vzrostly, nejdražší bydlení stále zůstává v centru. Na lince A je to Staroměstská, na lince B Náměstí Republiky a na lince C Hlavní nádraží, kde se cena sedmdesátimetrového bytu pohybuje mezi 12,6 a 15,7 milionu korun.

Naopak na okraji Prahy najdete nejlevnější bydlení. Například u stanice Depo Hostivař na lince A pořídíte byt za zhruba 7,3 milionu Kč, zatímco na lince B je to Smíchovské nádraží za 7,06 milionu Kč. Na lince C vedou cenově Roztyly, kde podobný byt vyjde na 6,5 milionu Kč.

Co ovlivňuje růst cen a co očekávat dál?

Na růst cen u pražského metra má vliv více faktorů, od dostupnosti dopravy přes nové rezidenční projekty až po kvalitu bydlení. Například stanice jako Jinonice a Radlická zaznamenaly nárůst díky vyššímu počtu novostaveb, zatímco lokality s historickými budovami zůstávají stabilnější.

Podle #Metroindexu se do analýzy zahrnují jen byty v domech do 500 metrů od stanice metra (nebo do 1 km u vzdálenějších stanic). Data tak nabízejí přesný přehled o cenovém vývoji v okolí metra.

Jak se budou ceny vyvíjet dál, zůstává otázkou. S novými developerskými projekty a proměnou městských čtvrtí můžeme očekávat další změny, ale také možný růst v okrajových částech. Co přinese budoucnost a jak bude bydlení u metra vypadat v roce 2034? Sledujte nás pro další analýzy!

Čtěte také:

Chcete vědět více o aktuálních trendech na trhu nemovitostí? Přečtěte si náš poslední článek. Sledujte náš blog, kde každý týden přinášíme novinky a analýzy z trhu.