Investice do rezidenčních nemovitostí v září získaly na atraktivitě. Podle údajů UniCredit Bank vzrostla čistá roční výnosnost z nájemného po odečtení průměrných úrokových sazeb hypoték a vládních dluhopisů o 12 procentních bodů na hodnotu -2,54 %. To představuje zlepšení oproti červencovým a srpnovým hodnotám, kdy byl indikátor o 20 procentních bodů nižší. Na tento pozitivní vývoj měla vliv stabilizace cen bytů a pokračující růst nájmů.

Růst cen nájmů a stabilizace cen nemovitostí

V září došlo ke stabilizaci cen bytů, což spolu s růstem nájemného přispělo ke zlepšení výnosnosti investic do rezidenčních nemovitostí. Hrubá výnosnost nájemného se zvýšila na 4,04 %, což je nejvyšší hodnota za posledních osm měsíců. Tento nárůst podpořila meziměsíční stagnace cen bytů a nárůst nájmů o 2,6 %. Nejvyšší výnosnost dosahují investice v Ústí nad Labem s hodnotou 6,1 %, zatímco Brno vykazuje nejnižší výnosnost 3,7 %. Růst výnosnosti byl v září zaznamenán v devíti krajských městech, zejména v Jihlavě, Brně a Zlíně.

Klesající hypotéky a nabídka na trhu

Meziměsíční pokles nabídkových úrokových sazeb hypoték o čtyři body společně s téměř stagnujícím výnosem z desetiletých vládních dluhopisů přispěl k pozitivnímu vývoji na trhu. Na straně nabídky se podepsaly i projekty nové výstavby, které se letos po předešlých odkladech opět rozjíždějí, což by mohlo do budoucna stabilizovat trh a vyvážit poptávku a nabídku. Analytik UniCredit Bank Jiří Pour nicméně upozorňuje, že za současných vysokých úrokových sazeb se delší růst cen nemovitostí nedá očekávat. Růst cen bytů v roce 2024 by podle oficiálních statistik mohl dosáhnout až 8 %.

Co očekávat v následujících měsících?

Další vývoj na trhu s rezidenčními nemovitostmi bude záviset na krocích bank a úpravách úrokových sazeb. I když se pokles úroků projevuje pomalu, rostoucí zájem o pronájmy může nadále podporovat výnosnost nájemného. To přináší investorům do rezidenčních nemovitostí nové příležitosti, ať už se jedná o nákup bytů za účelem dalšího pronájmu nebo investice do nových developerských projektů.

Čtěte také:

Pro více informací o aktuálním vývoji na trhu nemovitostí si přečtěte náš předchozí článek o vývoji bytové výstavby v Praze. Sledujte náš blog, kde každý týden přinášíme novinky z realitního trhu a analýzy, které vám mohou pomoci při investičních rozhodnutích.