V závěru léta zaznamenalo české stavebnictví zpomalení tempa svého růstu. Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostla stavební produkce v srpnu meziročně pouze o 0,4 %, zatímco oproti předchozímu měsíci poklesla o 1,6 %. Růst byl poháněn hlavně inženýrskými stavbami, zatímco pozemní stavitelství i nadále vykazuje pokles, což ovlivňuje i bytovou výstavbu.

Klesající počet nově zahájených bytů v ČR

V srpnu 2024 bylo v České republice zahájeno celkem 2 753 nových bytů, což představuje meziroční pokles o 11,3 %. Dokončeno bylo pouze 2 238 bytů, což znamená propad o 19,9 % oproti stejnému měsíci před rokem. Nejvíce nových bytů bylo zahájeno v Praze, kde bylo od začátku roku zahájeno 4 404 nových bytů, z toho jen 317 v srpnu. Druhou příčku obsadil Jihomoravský kraj s 2 807 nově zahájenými byty, následován Středočeským krajem s 2 743 byty. Karlovarský kraj zůstává na chvostu, s pouhými 233 nově zahájenými byty.

Letní růst byl jen dočasný, problémy přetrvávají

Zatímco červencový růst o 2 % mohl působit jako příslib lepších časů, srpnová čísla naznačují, že šlo spíše o výjimku. Tento růst byl způsoben především investicemi do inženýrských staveb, které se v následujících měsících nemusí opakovat. Naopak zářijové povodně mohou dočasně podpořit stavební aktivity zaměřené na opravy poničených budov a infrastruktury, ale tento efekt bude pouze krátkodobý.

Zmatky v legislativě ohrožují stabilitu trhu

Jedním z hlavních problémů, které trápí stavební sektor, je chaos okolo digitalizace stavebního řízení. Nový digitální systém stále nefunguje tak, jak by měl, což vedlo k odvolání ministra pro místní rozvoj. Vláda nyní zvažuje dočasný návrat k dřívějšímu papírovému podávání žádostí, což způsobuje další nejistotu mezi investory. V situaci, kdy není jasné, podle jakých pravidel budou stavební povolení udělována, je těžké plánovat dlouhodobé investice.

Stavebnictví je odvětvím, které vyžaduje předvídatelné a stabilní podmínky, aby investoři mohli plánovat projekty na roky dopředu. Současná nejistota v legislativě ale tento klíčový předpoklad narušuje. Pokud nedojde ke zlepšení a uklidnění situace, lze očekávat, že se krize v českém stavebnictví ještě prohloubí.

Čtěte také

Máte zájem o další aktuální informace z realitního a stavebního trhu? Přečtěte si náš minulý článek, nebo nás sledujte pro pravidelné aktualizace. Na našem blogu se každý týden věnujeme důležitým tématům, které mohou ovlivnit vaše investiční rozhodnutí.