Slovensko se přibližuje k dokončení jedné z nejvýznamnějších dopravních staveb v historii – dálnice D1, která propojí Bratislavu a Košice. Slovenská Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vypsala výběrové řízení na dostavbu posledního úseku dálnice D1 Turany – Hubová, který bude mít zásadní význam pro propojení východu a západu země. Tento úsek bude zahrnovat dva tunely a 11 mostů a jedná se o investici ve výši 1,473 miliardy eur bez DPH, což je zhruba 37 miliard korun.

Klíčové informace o projektu

Jedním z hlavních prvků projektu jsou dva tunely o celkové délce téměř 8,5 kilometru. Součástí bude také výstavba nových mostů, dvou mimoúrovňových křižovatek a střediska správy a údržby dálnic. Celková délka tohoto úseku činí přibližně 14 kilometrů.

Tento úsek dálnice D1 bude mít významný dopad na snížení dopravní zátěže ve městech a obcích, které dnes slouží jako průjezdní trasy pro automobily směřující z východu na západ Slovenska. Dokončení výstavby je plánováno na sedm let.

Propojení východní a západní části Slovenska

Šéf NDS zdůrazňuje, že dostavba tohoto úseku je klíčová pro propojení východního a západního Slovenska. Po dokončení bude nový úsek napojen na již existující dálnici a obchvat města Ružomberok, který je momentálně rozestavěný.

Historie výstavby dálnice D1 sahá až do roku 1972. K dnešnímu dni bylo dokončeno a zprovozněno 395,9 kilometru z plánované délky 512,4 kilometru. I přes několik odkladů a změn ve stavebních plánech je tento projekt v poslední fázi dokončení, přičemž posledním krokem bude napojení na východní část Slovenska až k hranicím s Ukrajinou.

Význam projektu pro budoucnost

Tento projekt nejenže zlepší dopravní infrastrukturu Slovenska, ale také podpoří rozvoj ekonomiky, především v regionech, které budou lépe dostupné. Zákon o strategických investicích by měl zajistit, že výběrové řízení proběhne hladce, bez zbytečných průtahů a odvolání.

Dostavba D1 přinese úlevu nejen motoristům, ale i obyvatelům měst a obcí, které dnes slouží jako hlavní tranzitní trasy pro nákladní dopravu.

Významný krok k propojení východní a západní Evropy

Dostavba slovenské dálnice D1 má širší evropský kontext. Dálnice D1 bude součástí transevropské sítě, která propojí Slovensko s dalšími státy EU a zlepší obchodní vazby, dopravu a logistiku nejen mezi Slovenskem a jeho sousedy, ale také v rámci celé Evropy.

Dokončení tohoto projektu bude klíčové pro zlepšení dopravní infrastruktury nejen na národní úrovni, ale i v rámci celé střední a východní Evropy. Díky této stavbě bude mít Slovensko lepší napojení na hlavní dopravní uzly, což přispěje k rychlejšímu rozvoji průmyslu a obchodu.

Dopad na regionální rozvoj a místní dopravu

Nová infrastruktura zajistí lepší dostupnost pro obyvatele regionu, což povede ke zlepšení jejich kvality života. Projekt přinese nejen lepší propojení v rámci Slovenska, ale i snížení emisí a hlučnosti v dotčených oblastech. Významné investice do výstavby nových silnic a tunelů zvýší atraktivitu regionu jak pro investory, tak pro cestovní ruch.

Na závěr, dostavba dálnice D1 představuje zásadní krok pro Slovensko v oblasti dopravní infrastruktury, což přinese benefity pro celou zemi i region střední a východní Evropy. Sledujte aktuální informace na PDFund blogu, kde pravidelně přinášíme novinky z oblasti výstavby a investic.