Aktuální stav digitalizovaného stavebního řízení

Digitalizace stavebního řízení v Česku, která měla přinést výrazné zrychlení a zjednodušení procesu povolování staveb, čelí i v polovině září 2024 problémům. Ministerstvo pro místní rozvoj slibovalo, že klíčové aktualizace systému přijdou během srpna, ale problémy s implementací a zpracováním žádostí stále přetrvávají. Stavební úřady jsou nadále zahlceny žádostmi, které byly podány těsně před změnou systému, což zpomaluje jejich vyřízení.

Ministr Ivan Bartoš uvedl, že systém by měl fungovat lépe každým týdnem. Podle posledních dostupných údajů je z více než 6 000 podaných žádostí 64 % rozpracováno, zatímco k několika stovkám už byly přijaté závěry či rozhodnutí. „V polovině září stále přidáváme další automatizace, které by měly systém stabilizovat,“ uvedl Bartoš v jednom z nedávných rozhovorů.

Kritika digitalizace neustává

Nicméně, oponenti ministra a odborníci na stavebnictví stále kritizují, že systém nefunguje tak, jak by měl. Robert Králíček z hnutí ANO označil situaci za „katastrofu“ a obává se, že stavební řízení bude paralyzováno, což by mohlo vést k odkladům a finančním ztrátám. Ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková uvedla, že mnoho stavebních úřadů stále nemá dostatek informací o tom, jak systém efektivně využívat. Některé úřady, jako například ten ve Strakonicích, stále nemají zpracované žádosti, které byly podány v červenci.

Navzdory těmto problémům Bartoš trvá na tom, že žádné zákonné lhůty nebyly překročeny a že stavební úřady mají prostor ke zlepšení.

Výzvy k odvolání stále aktuální

I když byly některé stavební úřady zahlceny žádostmi, které stavebníci podali na poslední chvíli před spuštěním nového systému, ministr Bartoš čelí silné kritice. Oponenti ho vyzývají k rezignaci, obávají se, že stávající situace může způsobit hromadné žaloby ze strany měst a obcí, které nebudou schopny čerpat dotace na čas. Podle kritiků může dojít k tomu, že některé stavby budou povoleny automaticky díky tzv. fikci souhlasu, pokud úřady nestihnou reagovat ve stanovených lhůtách.

Co to znamená pro investory?

Září 2024 přináší stavebním investorům smíšené signály. Zatímco digitalizovaný systém by měl teoreticky přinést zlepšení, aktuální situace vyžaduje obezřetnost. Stavební úřady mají nadále problémy se zpracováním žádostí, což může vést ke zpožděním v povolovacích procesech a komplikacím při zahajování nových projektů.

Výhled do budoucna

Zůstává otázkou, zda se situace do konce roku 2024 stabilizuje. Stavební investoři by měli pečlivě sledovat vývoj digitalizace stavebního řízení, která může ovlivnit jejich plány. Přestože problémy se systémem pokračují, ministerstvo slibuje další zlepšení a intenzivní práci na stabilizaci procesů.


Závěr

Pro stavební investory je důležité zůstat informovaní o současném stavu stavebního řízení a jeho digitalizace. Vývoj v této oblasti může výrazně ovlivnit rychlost povolování nových staveb a tím i celkový harmonogram vašich projektů. Sledujte aktuální informace na PDFund blogu, kde pravidelně přinášíme novinky z oblasti výstavby a investic. Podívejte se také na náš předchozí článek o novinkách ve stavebních projektech.