Hypoteční trh v České republice se po roce 2022 opět stabilizuje a objemy poskytnutých hypoték rostou. Češi si nyní berou historicky největší hypotéky, což reflektuje rostoucí ceny nemovitostí v různých částech země. Ale co za průměrnou hypotéku ve výši 3,74 milionu korun (průměrná hypotéka podle červnových dat České bankovní asociace) skutečně pořídíte?

Regionální rozdíly: Kde můžete za hypotéku pořídit dům a kde jen byt?

V Praze či Brně vám průměrná hypotéka vystačí jen na malý byt, zatímco v jiných částech republiky si můžete pořídit i prostorný rodinný dům. Například v Olomouci za tuto částku koupíte panelový byt 3+1 o velikosti 73 m², v Plzni byt v cihlovém domě o rozloze 89 m² a v Moravskoslezském kraji dokonce prostorný 4+kk o 113 m².

Praha a Brno: Omezené možnosti za vysoké ceny

Praha a Brno patří mezi nejdražší oblasti v Česku. Pokud se poohlížíte po novostavbě v těchto městech, za průměrnou hypotéku ve výši 3,74 milionu korun pořídíte v Praze maximálně garsonku o velikosti 31 m². V Brně je situace o něco lepší – garsonka zde má 37 m². Starší byty v Praze, například v cihlových domech, nabízí za tuto částku průměrně 36 m² a panelové byty s dispozicí 2+kk mají kolem 45 m².

Levnější regiony nabízejí více prostoru

Mimo hlavní město a Středočeský kraj jsou nemovitosti daleko dostupnější. Například v Ústeckém kraji za cenu malého pražského bytu pořídíte dva prostorné byty 3+1 o rozloze 75 m². Karlovarský kraj nabízí dokonce možnost pořízení rodinného domu a menšího bytu 1+kk.

Rozmanitost realitního trhu podle regionů

Trh s nemovitostmi v Česku je výrazně rozmanitý a poskytuje širokou škálu možností. V některých regionech za průměrnou hypotéku pořídíte pouze malý byt, zatímco v jiných si můžete dovolit rodinný dům. Výběr vhodné lokality se odvíjí od mnoha faktorů, včetně pracovních příležitostí a životního stylu. Zatímco mladí lidé mohou preferovat menší byty v centru, rodiny s dětmi pravděpodobně upřednostní větší prostory s možností zahrady v klidnějších lokalitách.

Hypoteční trh oživuje

Trh s hypotékami ožívá a návrat k nižším úrokovým sazbám by mohl v budoucnu dále zvyšovat poptávku. I když v některých regionech rostou ceny nemovitostí pomaleji, celkový trend ukazuje na růst cen i v dalších letech. Proto je důležité vědět, kde hledat a jaké regiony nabízejí lepší hodnotu za peníze.


Pokud vás zajímá více informací o českém realitním trhu, přečtěte si náš předchozí článek na blogu PDFund a sledujte nás pravidelně pro další novinky. Každý týden přinášíme aktuální informace a analýzy.