Plánovaná dostavba nového bloku jaderné elektrárny Dukovany je jedním z nejvýznamnějších projektů v České republice. Spolu s tímto projektem přichází i potřeba zásadních vylepšení infrastruktury v Jihomoravském kraji, které jsou klíčové pro zajištění logistiky a dopravy během stavebních prací. Tento článek přináší přehled plánovaných projektů a jejich dopad na region.

Klíčové trasy pro návoz materiálů

Pro zajištění hladké dopravy materiálů a techniky na staveniště Dukovan se v Jihomoravském kraji plánuje významné zlepšení dvou hlavních návozových tras. První trasa vede od dálnice D2 přes Židlochovice k dálnici D52 a dále po silnici č. 53 až do Miroslavi a Moravského Krumlova. Druhá trasa směřuje z Brna přes Želešice, Silůvky, Moravské Bránice a Ivančice. V rámci těchto tras se plánují opravy mostů, rozšiřování silnic na 42 místech a výstavba nových obchvatů měst, jako jsou Želešice a Neslovice.

Financování a harmonogram projektu

Na přípravu a realizaci těchto projektů bylo letos vyčleněno 35 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury, přičemž další 2,2 miliardy korun jsou plánovány na samotnou realizaci staveb v následujících letech. Pokud by náklady na projekty překročily původní odhady, Jihomoravský kraj by musel zbytek financovat z vlastního rozpočtu. Klíčovým cílem je zajistit, aby alespoň jedna z návozových tras byla plně průjezdná do konce roku 2027.

Další plánované projekty

Kromě výše zmíněných tras je součástí plánu i rekonstrukce silnice č. 53 Pohořelice – Znojmo, která by měla zahrnovat přidání třetího jízdního pruhu. Tento projekt byl přepracován, aby se zvýšila plynulost a bezpečnost dopravy. Výběr zhotovitele je plánován na rok 2025 a samotné stavební práce by měly začít v roce 2026.

Železniční infrastruktura a další projekty

Dalším významným prvkem logistické podpory pro výstavbu Dukovan je rozšíření železniční sítě. Moravský Krumlov usiluje o elektrifikaci trati z Brna do Rakšic, odkud vede vlečka přímo do Dukovan. Tento krok by umožnil přepravu sypkého materiálu po kolejích, což by odlehčilo silničnímu provozu. Jihomoravský kraj také plánuje stavbu obchvatu Blučiny u dálnice D2, na který sice nedostane přímou finanční podporu od státu, ale zvažuje jiné možnosti financování, včetně dotací.

Další kroky

Projekty zaměřené na zlepšení dopravní infrastruktury v Jihomoravském kraji jsou nezbytné pro hladký průběh výstavby nového bloku Dukovan. Všechny práce jsou plánovány s ohledem na minimalizaci překážek pro budoucí výstavbu. Spolupráce všech zapojených stran bude klíčová pro to, aby byly projekty dokončeny v plánovaných termínech.

Pro více informací a aktuální přehledy sledujte náš blog PDFund, kde pravidelně přinášíme novinky z oblasti investic a stavebnictví. Nezapomeňte si také přečíst náš předchozí článek a zůstaňte v obraze s nejnovějšími trendy na trhu.